top of page

30 nov Andresmesse - Orakel dag


Primstav

Andreas. Andresmesse - 30. november er en merkedag på primstaven. Tegnet for denne dagen var et skjevt kors, Andreaskorset. Dagen er til minne om apostelen Andreas, som led martyrdøden ved å bli korsfestet med hodet ned. Han hadde vært fisker, og mange steder var primstavmerket en fiskekrok. Denne dagen varslet begynnelsen på julefisket, som også hadde mange regler og varsler hvis det skulle bli vellykket.

Korset ble også tolket som revesaks, derfor ble revefellene satt ut denne dagen; da kledde barna seg ut og gikk ”Jul-Anders”. Hvert sted de trakteres med en sauefot.

Mange steder var Andresmesse en viktig ORAKEL-DAG, hvor man helte smeltet bly eller eggehvite i vann for å lese fremtiden ut av formen. St.Andreas er skottenes skytshelgen (Andrew)

Å spå om kjærlighet? - Å spå på Andresmesse er ganske utbredt i Vest-Europa. Og her er noen måter man kan gjøre det.

  • For å se sin kommende kan man si før man legger seg: ”Eos, Meos, Hellig Andres, vis meg mitt hjertets kjæreste” og ved uttalelsen skal man drysse på sengen en symbolsk håndfull korn eller linfrø.

  • I tillegg spises det salt og settes vannbeholder under sengen – kommende gir deg drikke i drømmen.

  • Etter å vaske ansiktet, tørker man ikke det - kommende kommer og tørker deg i drømmen.

  • Også kan man bruke andre gamle spådoms teknikker som å skrive fornavnene på biter av papir og rulle de sammen, om morgenen er navnet på den riktige på papiret som er glatt.

Kilder: Merkedager og gamle skikker - Per Holck

107 visninger0 kommentarer
bottom of page