top of page

Heksenes natt (Valborgsmesse) og Beltane

Beltane og heksenes feiring på 30. april har flere likhetstrekk. Begge feiringer markerer overgangen fra vinter til vår, og de har også begge en tradisjon for å tenne bål.

Begge feiringer som har røtter i gammel europeisk kultur og mytologi. De er begge knyttet til fruktbarhet og vekst, og de har begge en tradisjon for å danse og synge rundt bålet.

Heksenes feiring på 30. april kalles Walpurgisnacht eller Valborgsmesse. Den er oppkalt etter den kristne helgenen St. Walpurga, men har også røtter i eldre hedenske tradisjoner.

Før kristendommen ble innført i Europa, feiret mange kulturer vårens ankomst med festivaler og ritualer. Disse inkluderte ofte å tenne bål for å feire solens retur og markere overgangen fra vinter til vår. Mange av disse tradisjonene ble senere inkorporert i kristne helligdager, som Valborgsmesse. Feiringen inkluderer ofte bål, dans og sang, og er tradisjonelt en tid for å feire vårens ankomst. I noen områder er det også vanlig å kle seg ut i kostymer eller masker.
Beltane er en keltisk festival som feires på 1. mai. Det er en feiring av fruktbarhet, gjenfødelse og overgangen fra vinter til sommer. Festivalen markerer starten på sommeren og er en tid for å feire livets gleder og takke for alt som vokser og blomstrer rundt oss. Under Beltane tenner man bål og danser rundt det for å symbolisere overgangen fra mørke til lys. Det er også vanlig å pynte håret med blomster og lage blomsterkranser for å feire naturens skjønnhet og fruktbarhet.


Beltane er en tid for å feire sammen med venner og familie, og dele gaver og måltider. Det er en tid for å takke for alt som vokser og blomstrer rundt oss, og for å ønske velkommen den nye sesongen.
31 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page