top of page

Ostara - Vårjevndøgn

Oppdatert: 2. aug. 2022

Ostara, feirer at våren er kommet. Den markerer dagen når dag og natt er i balanse. Symboler er egget og kaninen. Ostara er et annet navn for Frøya, som er fruktbarhetsgudinnen innen åsatru. Det er hun som hedres i denne sabbaten. På denne tiden av året begynner snøen å smelte, dagene er varmere og lengre. Rundt seg ser man ny fødsel overalt, både hos mennesker og dyr. Livet begynner igjen. Det er nå frøene skal plantes.Urter - Kaprifol, iris, peon, fiol, alle vårblomster. Røkelse - Sjasmin, rose, jordbær. Farger - Grønn, gul Dekorasjoner - Fargede egg, grønne og gule gelebønner, kanindekorasjoner, vårblomster. Mat - Frø, grønne grønnsaker, krydret vin, muffins, frukter, hardkokte egg.

 
Ritual

Alternativ 1

  • Kast en sirkel

  • Fyll gryten din til 3/4 med vann og la noen hvite blomster (tusenfryd eller lilje fungerer godt) flyte på toppen.

  • Påkall gudene.

  • Snu deg mot nord og si følgende (eller noe lignende):

  • «Gudinne og Moder! Hør meg denne dag. Tiden har kommet for deg å kaste din vinterkropp og bli gjenfødt til lyset og vårens skjønnhet! Jorden sover ikke lengre med deg som sin alltid årvåkne verge. For tiden for den skinnende jomfruen har kommet igjen.»

  • Lukk dine øyne og visualiser solen når den når sitt borterste punkt på andre siden av jordkloden. Se dagene bli lengre og lengre. Snu deg nå mot sør og følgende (eller noe lignende):

  • «Gud og Fader! Du har vokset deg sterk under Gudinnens kjærlighetsfulle og forstrende hånd. Nå er det tid for deg å hjelpe plantene gro og ta din rettmessige plass som den Grønne Mannen. Vær velsignet!»

  • Mediter over Gudens nye plass i årshjulet. Rør sakte rundt i vannet i gryten og se på mens blomstene sakte begynner å snurre. Se konsentrert ned i vannet og se livets gjenfødsel i våren.

  • Takk gudene.

  • Lukk sirkelen.


 

Alternativ 2


Til tross for at du kan gjennomføre dette ritualet når som helst, passer det best for et ritual som utføres i denne årstiden å bli utført ved soloppgang. Det er jo tross alt Gryningens Gudinne som påkalles. Kanskje gir det ritualet mer kraft hvis man gjør det i den første gryningen etter vårjevndøgn.

Forbered alteret slik at du har et arbeidsområde beskyttet fra mulig søl. Kanskje ved å sette materialet på et brett.

Still et lys av riktig farge i hver firedel (gul for øst/luft, rød for sør/ild, blå for vest/vann, grønn for nord/jord). Ved hvert lys legger du tilhørende frøpakke. Still et hvitt lys på alteret for Ostara, sammen med et røkelse, en fjær, salt, en liten bolle, en mugge med vann (nok til både å fylle bollen og vanne plantene) og et pentagram. Fordi det er trolig at du utfører ritualet innendørs (hvis du ikke bor der det er varmt), er en diskré røkelse best.

Hell noe av vannet i den lille bollen, bland det med salt. La resten av vannet være friskt i muggen. Kast sirkelen på normal måte. Bruk saltblandingen og røkelse for å rense og innvie dit ritualområde.

Påkall vokttårnene ved å tenne lysene i hver firedel. Plukk opp frøpakken og beveg den i en sirkel (med sol) rundt lyset samtidig som du maner frem tilhørende element. Ta frøpakken med deg til neste lys og til slutt tilbake til alteret:

Øst: «Luftens kraft, vårbris kom. Velsign disse frøene med energi Velsign meg og så jeg kan vokse I kunnskap, balanse, klarhet.»

Sør: «Ildens kraft, Solens varme Velsign disse frøene med energi Velsign meg og så jeg kan vokse I mot, vilje, integritet.»

Vest: «Vannets kraft, livets flod Velsign disse frøene med energi Velsign meg og så jeg kan vokse I kjærlighet, medlidenhet, empati.»

Nord: «Jordens kraft, nytt liv våkner Velsign disse frøene med energi Velsign meg og så jeg kan vokse I disiplin, styrke, stabilitet.»

Påkall Ostara samtidig som du tenner det hvite lyset på alteret: «Ostara, Jomfru av våren jeg kaller deg Strålende, friske fremtoning, kom til meg Velsign disse frøene og meg også At vokse i helse og energi Leg meg til mitt høyeste gode Dette er min vilje, så må det være!»

Beveg hver frøpakke tre ganger rundt Ostaralyset. Fokuser på din egen vekst i energi, helse og sjel samtidig som du hjelper dine frø å vokse ved å plante dem og så vanne dem med friskt viet vann fra muggen. Når plantene er i jorden, pust inn dypt og hold dine hender som et tak over flammen til det hvite lyset. Føl varmen og energien mens du sakte før dine hender utover. Fokuser og trekk så energien ned mot plantene. Send den ned i jorden og frøene.

Etter at du har takket Ostara og vokterne av de fire elementene og lukket sirkelen. Sett plantene i et vindu med sol og vann dem når det trengs. Plant dem i jorden utendørs når de har vokst nok og været er godt nok for det. Mens du ser dem gro og vokse, fornyes også din energi.

Kilde: Lindaursin

129 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page